Het beste moment om de Inca Trail te boeken is afhankelijk van je reisschema. Boek in ieder geval zeer ruim van tevoren: het beste is ongeveer zes maanden voor je voorkeursdatum. Goed om te weten: ieder jaar gaat in oktober de centrale verkoop voor het opvolgende jaar van start.
Een indicatie:
Inca Trail lopen in de periode april t/m september: 6 – 8 maanden van te voren boeken (Hoogseizoen)
Inca Trail lopen in de periode oktober t/m maart: 1 – 3 maanden van te voren boeken (Laagseizoen)
NB: Jaarlijks zijn in februari de routes van de 2-daagse en 4-daagse Inca Trail gesloten, vanwege onderhoud.
Er zijn overigens ook hele mooie alternatieve Trails, zoals de Salkantay Trail of de Lares Trail. Ook deze kun je bij ons boeken.
De Inca Trail is wereldberoemd en dus heel populair. Er zijn 500 plekken per dag, deze worden verdeeld tussen de toeristen, gidsen, koks en porters (dragers van materiaal en bagage). Netto zijn per dag 150-200 plekken voor toeristen beschikbaar.
De vierdaagse Inca Trail is qua afstand goed te doen: je loopt zo’n 12 kilometer per dag. Het verschil is alleen dat je hoog in de bergen loopt en toppen passeert van over de 4200 meter. Daar zijn wij Nederlanders niet aan gewend! Er is weinig zuurstof in de lucht en daarom is het belangrijk dat je eerst acclimatiseert om hoogteziekte te voorkomen.
Daarnaast zijn er dagen bij dat je – naast wandelen – ook veel trappen beklimt. De tweede dag is de zwaarste dag. Een goede basisconditie is belangrijk: je kunt je voorbereiden door in Nederland al zo veel mogelijk trappen te lopen en regelmatig een stevige wandeling te maken. Lees meer over het lopen van de Inca Trail in deze blog.
Er lijken soms wat prijsverschillen te zitten tussen aanbieders. Wij hanteren vaste prijzen voor alle Trails. Deze tarieven zijn gebaseerd op een marktconforme vergoeding die we betalen aan de lokale ondersteuners zoals de porters, de gids en de kok. De grootste kostenpost is het treinvervoer en de entreetickets (bij elkaar al bijna 250 euro). Die kosten zijn voor elke organisatie hetzelfde. Daarnaast berekenen alle aanbieders een marge voor organisatiekosten en het betalen van de gids, porters, kok en de materialen (tenten en slaapmatten, deze zijn bij ons inclusief). Wij kunt erop vertrouwen dat voor de reizen in Peru die je via ons boekt, de begeleiders in Peru een eerlijke vergoeding krijgen en jij geen onnodige kosten betaalt.
Vooral voor de 4-daagse Inca Trail is het nodig om te acclimatiseren. Neem vooral minimaal 2 dagen voor de start van de Trail rust in Cusco. Als je al eerder op hoogte bent (in Puno of Arequipa bijvoorbeeld), blijf dan een paar dagen in die plaats. Meestal voel je zelf al aan je ademhaling en aan je lijf dat je op hoogte zit en even rustig aan moet doen. We adviseren in ieder geval 2-3 dagen op hoogte te zijn voor de start van de Trail. Daarbij hoef je zeker niet heel actief te zijn om te acclimatiseren. Sterker nog: een rustig tempo en genoeg slaap doen je lichaam in dit geval erg goed.
Voor een reis van ongeveer drie weken kun je bijvoorbeeld het volgende schema volgen:
Lima, Nazca, Huacachina, Arequipa, Colca Canyon, Puno, Cusco, en de Jungle (madre de Dios of Manu) en terug naar Cusco. Eventueel kun je vanaf Cusco terug naar Puno en dan per bus doorreizen naar La Paz (Bolivia). Heb je specifieke vragen over jouw route? Neem dan even contact met ons op.
Er zijn meerdere tijdstippen per dag beschikbaar en als jullie dit een paar dagen van tevoren regelen, is dat op tijd. De maatschappij die we aan kunnen raden is Cruz del Sur. Zij hebben ook een website waar je online de tickets kunt kopen. Zij hebben sowieso mooie, comfortabele bussen en zijn het meest betrouwbaar.
Het beste is om een kleine rugzak van 30/35 liter mee te nemen naar de Trail. Wat je meeneemt is schone kleding voor vier dagen, lichtgewicht slippers, wat snacks die je extra energie geven op zware momenten, 0,5 -1 liter water, enkele toiletspullen en goede bescherming tegen de zon. Dit past prima in een rugzak van max 35 liter. Kies bij voorkeur een rugzak waar je gemakkelijk een slaapzak en slaapmatje aan de buitenzijde kunt bevestigen; informeer bij een buitensportwinkel naar de mogelijkheden.
Een slaapmatje is bij Machu Picchu Travel overigens ingebrepen bij de kosten van je Trail. Een slaapzak kun je via ons tegen een kleine vergoeding huren. Vooraf reserveren is hierbij wel noodzakelijk.
Je kunt je backpack achterlaten in het hotel of hostel. Dat is vaak geen probleem, omdat de meeste hotels en hostels bekend zijn met reizigers die meerdaagse Trails lopen vanuit Cusco. Zorg zelf dan wel voor een goed slot op de ritsen van je tas. Want hoewel ze je spullen wel apart zetten, staan ze vaak niet permanent bewaakt.
De stokken zijn niet altijd handig. Als je lichamelijke conditie goed is heb je ze niet nodig.
Zijn je knieën, heupen of enkels wat zwak, dan kunnen de stokken je helpen de stabiliteit te bewaren op de oneffen paden. In dat geval is het dus beter om met stokken te lopen. De stokken kun je via ons vooraf reserveren.
Alleen bij de 2-daagse en 4-daagse Inca Trail bereik je de Zonnepoort. De Zonnepoort is de benaming voor ruines op een markant punt op de route: dit is het eerste punt van waar je Machu Picchu in de verte ziet liggen. Vanaf de Zonnepoort is het nog 35 minuten wandelen naar Machu Picchu.
Bij de Lares Trail (en ook Salkantay Trail) kom je niet via de Zonnepoort binnen. Als je de Lares Trail loopt, reis je aan het eind van de derde dag af naar Aguas Calientes (dorp aan de voet van Machu Picchu) en ga je de vierde of de vijfde dag omhoog met de bus naar de ingang van Machu Picchu.
Ja, wanneer je de trail boekt, geef dan aan dat je alleen wilt slapen. Er zijn wel extra kosten verbonden aan het meenemen van een extra tent.
Bij de Lares en Salkantay Trail slaap je de laatste nacht in een hostel. Deze kamer deel je in principe ook met iemand uit je groep. Het is mogelijk een eigen kamer te reserveren tegen extra kosten. Informeer hiernaar bij het maken van je boeking.
Als je de Inca Trail loopt, ben je niet helemaal bereikbaar zoals je dat gewend bent. De eerste dag alleen in de ochtend, op sommige punten van de trail. De tweede dag helemaal niet.
De derde dag heb je kans dat je bij bepaalde punten een signaal kunt ontvangen (Puyupatamarka en Wiñay Wayna). De vierde dag kan je tijdens het laatste deel van de wandeling en in Machu Picchu je telefoon weer gebruiken. De gids heeft specifieke communicatie apparatuur bij zich voor noodgevallen.
Hoewel je de laatste dag al vroeg in Machu Picchu aankomt, ga je pas aan het einde van de dag (rond 16 en 19 uur) met de trein terug naar Cusco. Wij kiezen hiervoor, omdat dit veruit de goedkoopste optie is en we zo de prijs betaalbaar kunnen houden. Je komt tussen 19-23 uur weer bij je hotel in Cusco aan.
Op de laatste dag heb je ‘s middags dus voldoende tijd om van de lokale horeca in Aguas Calientes te genieten of zelfs de thermale baden te bezoeken. De restaurants “Indio Feliz” en “Chullpi” kunnen we van harte aanbevelen om te genieten van een welverdiende lunch na de Trail. Wil je toch liever een trein eerder terug richting Cusco, dan kun je vaak ter plaatse tegen bijbetaling je ticket omruilen bij het treinstation in Aguas Calientes voor een vroeger tijdstip.
Tijdens de Inca Trail zul je merken dat er veel temperatuurverschillen zijn. Er is veel verschil tussen de schaduwtemperatuur en de temperatuur in de volle zon. Ook in de avond kan het afkoelen. Zorg dat je verschillende lagen (ook waterbestendige) kleding meeneemt.
Ook altijd in je tas: goede bescherming tegen zon en UV A/B straling.
De hoeveelheid UV straling is relatief hoog in de hooggelegen gebieden van Peru. Ook al lijkt het regenachtig, smeer je altijd goed in.
Oktober t/m april, dit is de regenperiode (3 of 4 dagen per week regen)
Mei t/m september, dit is de droge periode (0 tot 2 dagen per week regen)
We hebben beperkte ervaring met reizigers met diabetes, astma, hoge bloeddruk of andere chronische gezondheidsklachten die een Inca Trail gaan lopen. Het is zeker niet onmogelijk; wel adviseren we je om met je eigen arts vooraf alle scenario’s te bespreken. Bijvoorbeeld: hoe lang zou je zonder medicatie kunnen? Gaat de hoogte (en eventuele hoogteziekte) invloed hebben op je ziekte? Wat zijn de voorwaarden van je reisverzekering?
Neem de medicatie altijd in je eigen rugzak mee, net als een kopie van je (reis)verzekering (met polisnummer) en de contactgegevens van je vaste arts. Het is goed om te vermelden dat – in het geval van levensbedreigende situaties tijdens een van de trails – vervoer naar het ziekenhuis per helicopter altijd mogelijk is. Je gids zal dit voor je regelen.
Uiteraard geven we je ook ons telefoonnummer en dat van een lokale contactpersoon. Je kunt ons via die wegen bereiken in geval van nood. Maar het belangrijkste is dat je de gids bij aanvang van de tour, op de hoogte stelt.
Tijdens je bezoek aan Peru, en met name in de hoge gebieden, kun je ziek worden. De hoogte zorgt ervoor dat je weerstand wat minder wordt en je gevoeliger bent voor virussen. De meest voorkomende klachten zijn buikklachten/diarree, griep of verkoudheid.
Ga goed voorbereid op reis: als je vooraf al specifieke gezondheidsklachten hebt is het heel belangrijk om met toestemming van je arts en met de juiste medicatie op reis te gaan. Zorg daarnaast dat je je goed hebt ingelezen in de voorwaarden van je reisverzekering en ziektekostenverzekering. En zoals eerder genoemd; zorg dat je in je reisschema voldoende tijd hebt ingebouwd om vooraf te acclimatiseren.
Voel je je ziek en niet in staat om aan de tocht te beginnen; laat dat dan zo snel mogelijk weten aan ons of aan de contactpersoon aldaar. Het is mogelijk om de Trail niet te lopen maar wel aan te sluiten bij de groep wanneer zij in Machu Picchu aankomen. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden. Wij denken graag met je mee hoe we kunnen zorgen voor een oplossing. Lees ook hier onze reisvoorwaarden.
Je reist in een internationaal gezelschap en je zult merken dat de ongeschreven regel geldt dat er door je medereizigers fooi wordt ingezameld voor de gids, de kok en de porters. Het is goed om hiermee rekening te houden en we vinden het belangrijk om je een richtlijn mee te geven. Zo kom je namelijk niet voor verrassingen te staan; als je geen cash bij je hebt kan dat een ongemakkelijk gevoel bezorgen.
Als je omgerekend 20 – 30 euro per deelnemer bijdraagt dan is dat zeker voldoende.
Het is gebruikelijk dat je als groep wat geld inzamelt op de laatste avond, voor de porters en de kok. Geef het aan de kok en hij verdeelt dat dan onderling. Van de gids neem je pas de laatste dag afscheid en dan is het gebruikelijk om bij de lunch een fooi te geven als groep. Verdeel je fooi dus over die twee momenten.
Er is natuurlijk een verschil of je met 16 mensen reist of met 4. Maar wat je je kunt bedenken is dat 400 soles in waarde ongeveer gelijk staat aan 400 euro in Peru. Met 30 euro p.p en dus 60 euro als tweetal moet je iedereen een meer dan voldoende fooi kunnen geven.
Vraag bij de gemeente ook je oude paspoort (met gaten) terug, wanneer je het nieuwe paspoort ophaalt. Neem dit oude (en uiteraard het nieuwe) paspoort mee op reis naar Peru. Voor de autoriteiten daar is het voldoende om te zien dat paspoortnummer, naam en geboortedatum overeen komen. Ook als het paspoort inmiddels verlopen is en zelfs gaten bevat.Als je dus met 2 paspoorten naar Peru afreist, komt het helemaal goed.
Het kan voorkomen dat je je prima voelt aan het begin van de tocht, maar alsnog ziek wordt tijdens de Inca Trail. Voor relatief veel voorkomende klachten als diarree zijn eenvoudige oplossingen die in veel gevallen werken. Zoals specifieke voedingsmiddelen; bananen en witte rijst kunnen helpen en een bijzondere lokale thee die ter plekke kan worden gemaakt op basis van avocadopit, wortels, bietjes en selderij. Iedere kok die meereist heeft veel ervaring met deze kwalen en heeft een eigen recept om je er weer bovenop te helpen.
Als je op de eerste dag van de Trail niet meer verder kunt lopen, dan verlaat je helaas de groep om terug te gaan richting Cusco. Daar verblijf je in je hotel tot je beter bent. Daarna kun je wellicht nog in Machu Picchu (op eigen kosten) aansluiten bij de groep. Wij gaan je helpen om een plan te maken dat past bij je situatie.
Na het passeren van het hoogste punt op de tweede dag van de Inca Trail, is er geen weg meer terug. Uitsluitend bij noodsituaties zal de gids contact opnemen met de lokale hulpdiensten: er is alleen vervoer per helikopter mogelijk.
Ga goed voorbereid op reis: als je vooraf al specifieke gezondheidsklachten hebt is het heel belangrijk om met toestemming van je arts en met de juiste medicatie op reis te gaan. Zorg daarnaast dat je je goed hebt ingelezen in de voorwaarden van je reisverzekering en ziektekostenverzekering. En zoals eerder genoemd; zorg dat je in je reisschema voldoende tijd hebt ingebouwd om vooraf te acclimatiseren. Voor de volledigheid verwijzen we je ook naar onze reisvoorwaarden.